← kaplička (Úbočí) synagoga (Úbočí) →

Opravené (známka 0) ostatní

ZJZ od vsi, uprostřed malého úvalu

Hřbitov z roku 1841, od roku 1938 postupně devastovaný. V roce 2005 byly zbylé náhrobky znovu postaveny. - Cesta ke hřbitovu dodnes nevede přímo, ale je nutné obejít pahorek, na němž stával středověký hrad Boršengrýn. Nekropole je ohraničena kamennou zdí po celém svém obvodu. K její výstavbě byly pravděpodobně použity kameny z blízké ruiny hradu. Do dnešních dnů se zde zachoval 71 náhrobní kámen a tři solitérní podstavce. - Zemřelí zde byli ukládáni k poslednímu odpočinku ještě na počátku 20. století. Používali ho především židé z blízkého Žandova. Nejmladší dosud nalezený náhrobek pochází z roku 1903. - Před počátkem 2. světové války patřil hřbitov pod správu židovské obce v Mariánských Lázních. Pak zůstal opuštěn a postupně chátral. V roce 2005 byl opraven členy německé dobrovolnické organizace Aktion Sühnezeichen pod vedením pana Dietricha Erdmanna. - Hřbitov je zakreslen již na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek se hřbitovem patří obci Dolní Žandov.

Zdroj: Mgr. Lukáš Svoboda - Muzeum Karlovy Vary