← kaple Panny Marie Pomocné (Telice) synagoga (Telice) →

Opravené (známka 0) ostatní

S od vsi

Hřbitov je opraven, náhrobky jsou vztyčeny. Opravena je i ohradní zeď kolem hřbitova, jen boční zdi potřebují opravit kamenné krytí shora. - Židovský hřbitov v Telicích se nachází na okraji lesa asi 800 m severně od středu vsi. Byl založen roku 1740, obnoven roku 1801 a rozšířen směrem k západu roku 1905. Je přístupný po polní cestě odbočující doleva ze silnice na Milevo. Nachází se na úpatí kopce Valuška (485 m) s pěkným výhledem na okolí, bez přístupové cesty. - Na hřbitově se dochovalo přes 240 čitelných náhrobků z let 1746 – 1937, márnice je zbořena. Dobře zachovalá je zejména starší část s relativně malými kamennými náhrobníky z 2. poloviny 18. století. Nejstarší rozluštitelný nápis pochází z roku 1746. Na hřbitově lze nalézt i hrobku Wölflerů z Kopce. Poslední pohřeb se zde konal roku 1935. Pohřbívalo se zde i z okolních vsí Prostiboř, Kopec, Nedražice, Kostelec, Darmyšl, Staré Sedlo, Kladruby. Nová část byla poškozena nacisty, za komunistické vlády byl hřbitov opuštěn a pokračovala devastace. - Po roce 2003 byl odborně zdokumentován a částečně opraven v letech 2005 - 2013. - Hřbitov je prohlášen kulturní památkou. - Hřbitov je zakreslen již na mapě Stabilního katastru z roku 1838. - Pozemek se hřbitovem patří Federaci židovských obcí v České republice.

Zdroj: Oto Brachtel