kaplička (Hoštice nad Labem) →
1761 kostel sv. Michala

na SZ konci vsi

Má novou střechu, opravená okna, věž má nové okenice. Obnovena je i ohradní zeď kolem kostela. - Pozemek s kostelem patří církvi; církev v letech 2012 - 2015 zorganizovala opravu kostela s využitím dotací od Ministerstva kultury ČR a Moravskoslezského kraje.

• Libuše Menzlová napsal 11.05.2008 19:07

FOTO PRO DNEŠNÍ DEN Ten kostelík na snímku je evangelický kostel ve Vraclávku(součást obce Hošťálkovy), dříve také Klein Bressel. Oblast patřila pod Vratislavskou diecézi, a proto Malá Vratislav. Evangelíci to zde měli těžké, ale když v polovině 18. století zrušil císař Josef II . například kompletně cenzuru a povolil náboženské svobody, tak zde rostly fary i kostely těch, kteří smýšleli stejně jako Jan Ámos Komenský, pouze se modlili německy; což Bohu nikdy nevadilo, jakou řečí ho kdo oslovuje. Když posléze kostel v Holčovicích nestačil, začali stavět další právě ve Vraclávku. Základní kámen položili 21. července 1828 a to je ten kostel se školou a s evangelickým hřbitovem na snímku vlevo. Evangelíci na hošťálkovském panství dokonce sto let předtím, počátkem 17. století uschovali kazatelnu z původního evangelického kostela, který jim zrušili. Sto let ji skrývali. Poté ji převezli právě do kostela ve Vraclávku. Nu a pak jsme po válce v rámci všeobecného bourání všeho“špatného“ zbourali i Vraclávek. I s kostelem, se školou a hřbitovem. I s tou kazatelnou. Na místě kostela , jak vidíte na snímku vpravo, se začalo s přestavbou. Vyrostla zde garáž. (Foto archiv Pavla Kuči)

Prosím, vložila byste ještě ten snímek? Děkuji.

• Kateřina Skalíková napsal 21.12.2008 17:51

V roce 2008 byla opravena korunní římsa, na jejíž havarijní stav upozorňovali památkáři vlastníka již od roku 2003. O celkové obnově kostela se zatím neuvažuje. Byl zpracován návrh na zapsání hřbitovní kaple, ohradní zdi a márnice za kulturní památku.