← starý židovský hřbitov (Tábor) synagoga (Tábor) →
17616 bývalý kostel svatého Wolfganga

na přelomu 15. a 16. století, přestavěn ve 2. polovině 17. století
JV od městského jádra, na styku Chodské a Plzeňské ulice

V rekonstrukci; mimo přední stranu a horní část pravé stany lodi má novou střechu. Levá a zadní strana lodi mají opravenou fasádu, zbytek stavby má omítku místy poškozenou. Zadní strana lodi je dole asi úmyslně ponechána bez fasády. Opraveny jsou dveře na levé straně lodi. - Kostel je doložen na počátku 17. století, roku 1786 byl v rámci josefinských reforem zrušen. Roku 1792 jej odkoupil vrchní úřad v Tachově a v letech 1793 - 1794 jej nechal přestavět na sýpku Při tom byl odbourán presbytář a kostel byl dostavěn do obdélného tvaru. Okenní otvory byly zazděny a nahrazeny třemi patry drobných okének, původní západní vchod byl zrušen a nové dveře byly proraženy v severní stěně. Po roce 1945 kostel sloužil jako skladiště. - Při přestavbě ve 2. polovině 17. století byla loď prodloužena o 4 metry směrem k západu. Kostel byl jednoduchou stavbou, s obdélnou plochostropou lodí o rozměrech 12,7 x 11 m a dlouhým obdélným presbytářem 7,5 x 5,5 m. Loď byla nečleněná, osvětlená dvěma páry obdélných, půlkruhově zaklenutých oken. V interiéru se dochovaly zbytky gotických a barokních nástěnných maleb. - Na konci 80. let 20. století se připravovalo rozšíření silnice a bývalý kostel měl být zbořen; díky revoluci v listopadu 1989 z demoličních plánů sešlo. - Kostel a pozemek pod ním jsou v soukromém vlastnictví (Magdalena a Martin Cvrčkovi z Tachova); v roce 2024 půjde na opravu bývalého kostela 240.000,- Kč z dotačních programů Plzeňského kraje.