← kaplička (Hillův Mlýn) kaple Panny Marie Lourdské (Hladké Životice) →

ve 2. polovině 80. let
v centru obce, u hlavní silnice

Zůstaly jen cihlové trosky porostlé náletovými dřevinami. - Kaple byla obdélná, se zvláštně tvarovaným štítem nad průčelím. Vchod byl zakončen polokruhově. - Kaple stála ve svahu; její zadní stěna a cca polovina bočních zdí byly vestavěny do svahu. - Kaple byla soukromá; patřila k bývalému fojtství č.p. 13 (zbořeno v 50. letech, č.p. 13 přeneseno na nový domek postavený vedle bývalého fojtství) u hlavní silnice naproti bývalé kovárně (č.p. 12). Kaple sloužila jako jedno ze zastavení na svátek Božího Těla. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1833. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Lada Fusková z Hladkých Životic).

Zdroj: Petr Bill

• Petr Bill napsal 29.10.2012 22:06

Nezahálel jsem a tak tedy vysvětlení nadálé existence č.p. 13 již mám. Budu to komentovat pomocí přiložených obrázků. Na historické pohlednici zbořeného fojtství je vedle něj vidět i zbořená kaple, jež k němu patřila. Tento pohled je ve směru k Suchdolu nad Odrou (k místnímu vlakovému nádraží) s Fulnekem v zádech. Podél levého rohu fojtství vede z této křižovatky silnice takzvaně „do dědiny“, dolů ke kostelu a nakonec až k hlavnímu vlakovému nádraží. Tato budova tedy skutečně již neexistuje (viz foto z dneška), ale až teď díky Vám vím, že č. 13 bylo přeneseno na domek, jehož čelní stěna je z původní zadní stěny fojtství a ta, jež kouká na silnici, ze zdi s velkými čtverci, jež je vidět staré pohlednici mezi fojtstvím a kaplí. Přikládám i výřez katastrálky z roku 1833 s dalšími popisy. Znovu jsem tedy dnes prolezl svah a opět jsem si připomněl, že suť z kaple tam stále ještě je. Svah je ale totálně zaneřáděn náletovými dřevinami, takže to bylo zase o něco těžší. Jen je otázka, jak moc správná je lokalizace zbořené kaple naproti vodnímu mlýnu. Fojtství proti němu opravdu stálo – přes křižovatku, bylo blíž. Zbořená kaple je mnohem víc naproti bývalé kovárně, č.p. 12.