← kaple sv. Anny (Řehlovice) márnice židovského hřbitova (Řepany) →

Poškozené (známka 0) ostatní

16. - 17. století
1 km SV od Řepan, 1 km JV od Drahonic, mezi poli

Náhrobky jsou postaveny, plocha hřbitova je udržována. Silně je poškozená ohradní zeď. - Hřbitov se rozkládá na svahu a je přístupný po polní cestě. Má plochu 1744 m2 a čítá zhruba sto náhrobků z let 1826 až 1904. Součástí hřbitova je rovněž ruina někdejší márnice. - Byl založen pro židovskou obec Drahonice (sídlo židovské obce bylo později přemístěno do Libyně a ve 20. století do Lubence). Novější část hřbitova (dolní, rovinná) byla připojena v 19. století. Krátce po roce 1925 byl Ing. Leo Polesie (potomek místního rabína) pověřen vypracováním historie židovské obce na Lubenecku. Z náhrobních nápisů tehdy ještě udržovaného hřbitova stanovil existenci tohoto hřbitova již minimálně od roku 1400. Roku 1604 dostali místní židé povolení obehnat si stávající hřbitov pevnou zdí. V letech 1898 – 1928 působil jako rabín, kazatel a učitel Rudolf Polesie (otec Ing. Lea Polesie). Za něho byl představeným židovské obce Leopold Glaser. Ten se zasloužil o rozšíření a zvelebení hřbitova. Pohřby se zde konaly do 30. let 20. století, roku 1938 nacisté hřbitov zdemolovali, poškozován byl i po 2. světové válce. - V roce 2004 se podařilo z iniciativy pedagoga volného času ve Věznici Drahonice uzavřít smlouvu o pomoci mezi Židovskou obcí Teplice a Věznicí Drahonice. Díky této smlouvě a stovkám hodin práce odsouzených pod vedením pedagoga volného času se podařilo dát hřbitov do podoby, v jaké je dnes. Odsouzeným se podařilo devastované a vandalismem poničené pomníky znovu umístit na svá místa. Více než osmdesát kamenných pomníků stojí z velké části tak, jak stály původně. Z důvodů různých organizačních a personálních změn skončily práce odsouzených na obnově hřbitova v roce 2009. - Hřbitov se rozkládá na dvojici pozemků; obě (pozemkové parcely č. 436/1 a 436/2) patří Židovské obci Teplice.