← kostel sv. Ondřeje (Heřmanovice) synagoga (Heřmanův Městec) →
17727 márnice na židovském hřbitově

Opravené (známka 200) zděné židovské márnice

židovské márnice
S od náměstí, v Havlíčkově ulici

Zdivo potřebuje natřít. - Márnice z roku 1838, postavená na novější části hřbitova pocházejícího pravděpodobně ze 16. století. Po roce 1988 byla chátrající budova opravena. - Židovský hřbitov v Heřmanově Městci je nejstarším v pardubickém regionu a zároveň se řadí k největším a nejstarším v České republice. Předpokládá se, že hřbitov tu existoval již v 2. polovině 15. století a od té doby se užíval až do roku 1940. Původně byl hřbitov mnohem menší. Jeho nejstarší část je zvýšena navážkami, kterými se zpočátku řešil nedostatek místa. Pro rozrůstající se obec musel být několikrát rozšiřován. První známé rozšíření hřbitova nastalo za Jana Karla, hraběte Šporka, roku 1667. Při posledním jeho zvětšení roku 1838 byla postavena i márnice a hřbitov získal rozlohu 3 972 metrů čtverečních. Již od roku 1643 působilo v židovské obci pohřební bratrstvo Chevra kadiša, které se staralo o vyřizování posledních věcí člověka. - Na ploše hřbitova tvaru nepravidelného čtyřúhelníku se nachází ve 21 nestejné řadě celkem 1077 náhrobních kamenů různého stáří, velikostí a materiálů, s nápisy hebrejskými, německými, českými a kombinovanými. Nejstarší dochovaný čitelný náhrobek pochází z roku 1647. Vůbec nejstarší náhrobky jsou umístěny v jižní, vyvýšené části plochy hřbitova. Střední část obsahuje náhrobky renesanční, barokní a klasicistní a také jednu ornamentálně zdobenou tumbu z roku 1844 s plechovou stříškou. Za pozornost stojí i náhrobek Abrahama Weisse, zakladatele synagogy v Přelouči, která je na náhrobku vytesána. V severní části se nacházejí náhrobky nejnovější, a to z 2. poloviny 19. a 20. století. Jména heřmanoměsteckých občanů židovského původu, kteří byli v roce 1942 deportováni do koncentračních táborů, připomíná od roku 2002 pomník obětem holocaustu, jehož autory jsou bratři František a Josef Pleskotovi z Heřmanova Městce. – Hebrejský nápis „Založen a dokončen je nový dům věčnosti. Dobročinnost zachrání před smrtí“, doplněný chronogramem 1838, je umístěn nad vchodem do márnice. V jihozápadním rohu hřbitova stával domek hrobníka, ve kterém dnes bydlí správce hřbitova. - Na hřbitově se pohřbívalo až do 2. světové války. Roku 1940 zanikla místní náboženská obec a v roce 1942 je likvidováno židovské obyvatelstvo města jeho nuceným odsunem do koncentračních táborů. Celkem bylo z Heřmanova Městce odvlečeno přes 60 osob. Po válce se zpátky vrátily pouze tři ženy, které přežily. Hřbitov chátral, zarůstal náletovými dřevinami, poškozeny byly obvodové zdi, márnice, domek i branky. - Po roce 1989 zachránila hřbitov Společnost ochránců židovské kultury v Heřmanově Městci iniciovaná panem Ladislavem Marešem a za pomoci řady dobrovolníků tak obnovila kulturní památku. - K 50. výročí holocaustu v roce 1992 byla na márnici hřbitova odhalena občanům židovské obce pamětní deska. V márnici je uložena obecní rakev s panty, určená pouze k převážení zemřelých, kteří byli pohřbívání jen v rubáši, aby tělo mělo kontakt se zemí. Je tu uchován zrestaurovaný pohřební vůz (furgon) pocházející ze židovského hřbitova z Hořic v Podkrkonoší. - Pozemek s márnicí patří Židovské obci v Praze.