kostnice (Lošany) →

autohavárie
původní v 2. polovině 18. století, obnovena 2012 - červenec 2013
S od vsi, u silnice do Radovesnic I

V nikách má namalované obrazy. - Kaplička byla téměř zničena při autonehodě dne 11.2.2011, zůstala jen část jedné stěny zasypaná troskami. - Kapličku nechal obnovit Obecní úřad v Lošanech v letech 2012 - 2013; je stejného tvaru a velikosti, ale je postavena dále od silnice, asi 2 m od stanoviště původní kapličky. Rekonstrukce byla svěřena akad. sochaři Mgr. Alexandru Kozlovi. Z původní kapličky byl ponechán základ, nový je masívní, železobetonový. Celou stavbou procházejí ocelové vyztužovací pruty. Na hlavici je patrný původní segment s kardinálským křížem. Barokní obraz, který býval v největší nice, byl nehodou natolik znehodnocen, že opětovná instalace již nebyla možná. - Jedná se o omítnutou stavbu z lomového kamene (rula) a cihel. Vlastní sokl tvoří masivní kvádrový blok čtvercového půdorysu, horizontálně dělený ve dvě části. První část je nečleněná, pouze s nízkou patkou, druhá část je mírně odstupňovaná, prolomená na každé straně mělkým výklenkem, segmentově zaklenutým. Po stranách každého výklenku jsou dvě lizény zdobené obíhající oblou lištou. Sokl je ukončen lištovou pravoúhlou římsou, na níž dosedá hladký, kamenný kvádřík, zdobený pouze lištou oblého profilu, nesoucí vysokou masivní osmibokou patku, z níž vyrůstá kuželovitý, poměrně krátký sloupek s prstencem a hlavicí s okosenými hranami. Nad hlavicí je hranolová kaplička se čtyřmi hlubokými, čtvercovými, konvexními výklenky. Poslední stupeň je tvořen obráceným kolmým jehlanem s bočními stěnami konkávně válcovými, nese kardinálský kovový křížek, celková výška je 7 metrů. Jde o mohutný sloupovitý typ kapličky s neobvykle koncipovanými architektonickými články, jsou nezvyklé podoby i velikosti, opatřeny vrstvou nastavené omítky. Hrubší struktura omítky je dána velikostí zrn použitého písku, po nanesení byla zřejmě uhlazena dřevěným hladítkem. Tento způsob odpovídá úpravám z 1. poloviny 20. století a má svou barevností evokovat dojem jednotného kamenného solitéru. - Pozemek s kapličkou patří obci Lošany.