← kostel sv. Jana Nepomuckého (Kutná Hora) stará synagoga (Kutná Hora) →
17833 kostel sv. Lazara

špitální kostel
prvně zmíněn 1473
na předměstí Kolmark

Kostel byl jednolodní, se čtvercovou lodí o rozměrech 7,5 x 7,5 m a stejně dlouhým, 5,6 m širokým a trojboce uzavřeným presbytářem. Ke kostelu přiléhala kostnice o rozměrech cca 7,5 x 5,5 m, stejně vysoká jako kostel. Kolem se rozkládal hřbitov zřízený v letech 1756 - 1763 a obehnaný vysokou zdí. Kostel stál nedaleko špitálu. Roku 1808 se uvažovalo o proměně kostelní budovy v obydlí špitálu, nicméně v roce 1823 byl kostel zrušen. Při dražbě konané dne 10.12.1825 koupil celý areál Emanuel Kreuz, kostel i přilehlé budovy nechal zbořit a stavební materiál rozprodal. Na místě kostela nechal postavit malou kapli, ve které byl zavěšen obraz sv. Lazara z hlavního oltáře. - Tato kaple byla zbořena v 80. letech 20. století. - Pozemek, na němž kostel stál, patří městu Kutná Hora.