← kostel Panny Marie ustavičné pomoci (Karlovy Vary) původní pravoslavný chrám (Karlovy Vary) →
17848 původní anglikánský kostel

evangelická
blízko křižovatky dnešních ulic Sadová a Zahradní

pseudogotický

Kostel byl postaven v roce 1861 v Zahradním údolí (Gartentales), na východu z Potoční ulice (dnešní Sadové) uprostřed města. - V 70. letech 19. století se však započala v těchto místech rozvíjet zástavba nové výstavní lázeňské Sadové třídy a kostel tak musel ustoupit. Již roku 1877 byl proto nahrazen novostavbou nového anglikánského kostela sv. Lukáše na Zámeckém vrchu. Demolice původního kostela poté proběhla patrně v roce 1880. - Menší obdélný pseudogotický kostel s obdélným, trojboce uzavřeným presbytářem, krytý sedlovou, nad závěrem zvalbenou střechou se zvoničkou s úzkou vysokou jehlancovou stříškou. Vchod byl veden boční stěnou přistavěnou předsíňkou se sedlovou stříškou a obdélným hrotitým vchodem. Hlavní průčelí kostela s trojúhelníkovým štítem bylo prolomeno trojicí úzkých obdélných hrotitých oken. Podélné stěny kostela byly prosvětleny třemi úzkými obdélnými hrotitými okny, respektive dvěma na straně vchodu. Stejná okna byla i na všech pěti stěnách presbytáře. Vnější stěny kostela byly z režného zdiva bez omítky, doplněné vizáží v nárožích a ostění oken. Strop kostela byl vynesen na konzolách. - Pozemek, na němž kostel stál, patří firmě Varka group, s.r.o. z Karlových Varů.