17849 kaple Panny Marie Krásenské

v Ondřejské ulici

Zůstala jen dvojice lip (jedna je ulomená), mezi nimiž kaple stála. - Barokní kaple stávala pod cestou ve svahu nad bývalým hřbitovem u kostela sv. Ondřeje ve východní části města. - Byla zřízena neznámým donátorem pro umístění vyřezávané milostivé sošky, která bývala umístěna již od doby někdy kolem roku 1726 na staré lípě, rostoucí v těchto místech. - Po vyhnání německého obyvatelstva po skončení 2. druhé světové války však přestala být kaple udržována a postupně chátrala. Patrně někdy po polovině 20. století byla nakonec tehdy již zchátralá a prázdná kaple zbořena. - Menší obdélná kaple krytá valbovou střechou. Vstupní průčelí kaple s obdélným polokruhovým vchodem s nárožními pilastry po stranách bývalo završeno trojúhelníkovým volutovým štítem s křížkem na vrcholu. Pod střechou obíhala profilovaná korunní římsa. Vnitřní zařízení kaple tvořila původní vyřezávaná milostivá soška z doby kolem roku 1726. Dále v interiéru kaple stávala 0,9 m vysoká kopie vyřezávané sochy Panny Marie z horního městečka Krásno (Schönfeld). Původní sochu vyřezal roku 1680 tamní truhlář a sochař Zimmerhackl. Socha bývala oděna do tehdejšího lidového kroje se šňůrkovou šněrovačkou. Na levé paži nesla Panna Marie Ježíška, v pravé držela žezlo. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (MUDr. Taťana Šubrtová z Prahy).