← kaple (Sedlec) kostel sv. Anny (Sedlec) →

hřbitovní kaple
na návsi, u kostela sv. Anny

Barokní kaple byla postavena podle projektu neznámého architekta na obezděném hřbitově u gotického kostela sv. Anny na návsi. V průběhu výstavby nového barokního poutního kostela v letech 1738-1749 patrně kaple sloužila dočasně ke konání církevních bohoslužeb. Kaple stála u severozápadního nároží nového kostela. V roce 1836 byl hřbitov kolem kostela zrušen a přeložen do prostoru u silnice na Karlovy Vary jižně od obce. Kaple byla poté někdy v průběhu 19. století odsvěcena a přeměněna na hasičskou zbrojnici. V roce 1909 byla bývalá kaple zastřešena novou sedlovou střechou. Někdy v době kolem roku 1929 v průběhu úprav v okolí kostela sv. Anny a rozšiřování místní komunikace byla bývalá kaple, sloužící jako požární zbrojnice, nakonec zbořena. - Kaple na obdélném půdorysu s mírně zkosenými nárožími a rovným presbytářem, krytá původně mohutnou šindelovou mansardovou střechou, v roce 1909 nahrazenou jednoduchou sedlovou střechou s menším přesahem. Ve vrcholu přesahu střechy býval umístěn vodorovný a svislý trámek s profilovaným ukončením. Vnější stěny kaple bývaly hladké, bez členění. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 598/5) patří Krajské správě a údržbě silnic Karlovarského kraje, druhý (pozemková parcela č. 57) patří církvi.