← kaple sv. Josefa (Vysoká) letohrádek s kaplí sv. Jana Křtitele (Vysoká) →

se sanktusníkem

Původní barokní obecní kapli sv. Anny nechal vystavět na návsi v letech 1780 - 1782 zdejší rodák a vysloužilý voják Andreas Gössl z vděčnosti za ochranu v dlouholetých válkách. Neudržovaná kaple tedy postupně chátrala.V letech 1861 - 1863 následně proběhla celková rekonstrukce kaple. Stavba byla tehdy rozšířena. Dne 27.10.1861 vysvětil obnovenou kapli vikář dr. Georg Friedrich za velké účasti místních občanů. Někdy před rokem 1895 dala obec Vysoká kapli svým nákladem zbořit kvůli výstavbě nové silnice do Dalovic, v jejíž trase kaple stála. - Šlo o menší kamennou omítanou kapli se sanktusníkem s modlitebním zvonkem. Vnitřní zařízení kaple mj. tvořila socha sv. Anny, postavená v nice. Kolem kaple býval postaven nízký plot. - Až dne 16.4.1903 se zastupitelstvo obce rozhodlo pro výstavbu nové kaple sv. Anny a uspořádalo sbírku mezi zdejšími občany. Dne 9.7.1903 bylo vybráno staveniště před bývalou usedlostí č.p. 2, asi 53 m jihozápadně od místa původní kaple, na JZ konci vsi. Dne 29.7.1903 byly následně schváleny plány nové kaple vypracované zednickým mistrem Aloisem Riedlem ze Šenova. V průběhu roku 1903 byla poté kaple postavena a vysvěcena. Tato kaple stojí dodnes.