← kaple (Žloukovice) kaple Panny Marie (Žlutice) →

v JZ části města

Plochá výklenková kaple na obdélném podélném půdorysu krytá pultovou stříškou. Pohledové jižní průčelí kaple bývalo prolomeno velkým obdélným, polokruhově završeným výklenkem. Vnější stěny byly hladké, završené vynesenou profilovanou korunní římsou pod střechou. - Kapli nechal zřídit v roce 1708 mydlář Georg Polak u bývalého domu č.p. 204, dříve rybářství a bednářství, při cestě na Štědrou, pozdější Nádražní ulici (Bahnhofstrasse), v jihozápadní části města. - V roce 1800 nechal Franz Springer kapli zrenovovat a od žlutického malíře Johanna Müllera pořídil nový obraz Nejsvětější Trojice do interiéru, který nahradil obraz původní. Roku 1878 pořídili manželé Anton a Barbara Löschnerovi do interiéru nový obraz Nejsvětější Trojice, který nahradil obraz z roku 1800. Při výstavbě dnešní Nádražní ulice (Bahnhofstrasse) byla kaple zmenšena. V červnu roku 1899 nechal tehdejší žlutický starosta Franz Löschner zrenovovat obraz Nejsvětější Trojice zlatníkem Karlem Barthem. V květnu roku 1923 nechal předseda žlutického Okrašlovacího spolku Franz Huteter zrenovovat obraz Nejsvětější Trojice Antonem Grundem. V roce 1952 byla nakonec kaple zbořena při demolici domu č.p. 204. Obraz Nejsvětější Trojice z interiéru kaple byl tehdy přenesen na faru. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Žlutice.