← kaple sv. Jana Nepomuckého (Žlutice) kaple sv. Jana Nepomuckého (?) (Žlutice) →
17858 kaple sv. Jana Nepomuckého

v Nádražní ulici

Kapli postavil v roce 1710 z vděčnosti za svoji znovu získanou dobrou pověst řeznický tovaryš Johann Georg Barth z Valče při levé straně silnice na Semtěš na severovýchodním úpatí výšiny zvané Bellhübel jihozápadně od města. - V roce 1896 však byla kaple zbořena z důvodu výstavby zdejší železniční trati z Rakovníka do Bečova. Jako náhrada za zbořenou kapli byla poté v roce 1901 postavena místním okrašlovacím spolkem novostavba pseudorománské rotundy sv. Jana Nepomuckého při nové silnici na Semtěš na výšině Bellhübel. - Na místě zbořené kaple byla poté vystavěna budova dnešní nádražní restaurace. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Emilie a Jiří Richterovi ze Žlutic).