← kostel Stětí sv. Jana Křtitele (Pozdeň) kostel sv. Matouše (Prackovice nad Labem) →

na rozcestí v dolní části vsi

velká kaple s věží

Má novou střechu. Opraven i interiér. - Historie kaple sahá do roku 1918, kdy se prackovský rolník - výměnkář František Trakal z radosti nad skončením 1. světové války rozhodl postavit ze svých prostředků a na svém pozemku pod Prackovským vrchem v podhůří Kozákova malý kostelíček. František Trakal oslovil železnobrodskou stavební kancelář Františka Ježka, od níž 6.9.1918 obdržel plány k postavení kaple. Do roka již kaple stála i se dvěma kříži na břidlicové střeše. Od roku 1919 se každoročně konaly na Prackově slavné poutě vždy druhou neděli v září, procesí chodívalo z Klokočí a z Vesce lesem na Prackov za zpěvu zbožných písní až do třicátých let 20. století, kdy se tento zvyk postupně vytratil. Kaplička zůstávala soukromým majetkem potomků rolníka Trakala (rodiny Židů z Rovenska a Klokočí), kteří se ji snažili dle svých finančních možností udržovat. V posledních letech však již citelně chátrala, takže roku 2010 bylo v Prackově založeno na její záchranu občanské sdružení. Jeho členové se zasloužili nejen o její záchranu opravou zevnějšku, ale postupně jí vracejí někdejší slávu pořádáním akcí pro veřejnost, jako je Vánoční koledování na Zlatou neděli a obnovení tradice poutí na 2. neděli v září ve staročeském duchu se stánky nabízejícími regionální výrobky. - Kaple je prohlášena kulturní památkou. - Kaple byla po opravě znovu vysvěcena dne 8.9.2013. - Pozemek s kaplí patří spolku "Občanské sdružení za záchranu kapličky na Prackově", který zorganizoval opravu kaple.