← kaple Panny Marie (Otročín) kostel sv. Barbory (Otvice) →
17879 kaple zvaná Tempisova

ZSZ od vsi, u bývalé polní cesty z Jirkova do Chomutova

Nazývána také Tempisova kaple podle hospodářského správce lichtensteinského panství Červený Hrádek Mathiase Valentina Tempise. Ten se po jedné ze svých návštěv některé z chomutovských krčem vydal v noci na koni domů na Červený Hrádek. Chtěl se přitom vyhnout kamencové hoti, protože měl s tamními horníky nějaké spory. Cestou zabloudil a sjel do močálu, v němž se málem utopil. Na znamení vděčnosti za záchranu svého života nechal poblíž tohoto místa postavit kolem roku 1710 kapli. - Mohutná stavba Tempisovy barokní kaple byla orientována průčelím k cestě. Její přední stranu zdobil trojlaločný výklenek. Hrany nároží zdůrazňovaly vysoké pilastry, podpírající masívní tvarovanou římsu. Pilastry členily i boční stěny kaple. Sokl pilastrů i stěn byl zvýrazněn. Nad římsou byla oblouková nástavba, která zřejmě kryla zaklenutí vnitřního výklenku, a na vrcholu oblouku byl osazen železný kříž. - Kaple byla zbořena v roce 1976 v průběhu výstavby nové čtyřproudové silnice z Chomutova do Jirkova (i když stála mimo novou silnici). - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 5790/1) patří firmě Správa železniční dopravní cesty, s.o. z Prahy, druhý (pozemková parcela č. 601/8) patří městu Chomutov.

Zdroj: Jaroslav Pachner