← kaple sv. Jana Nepomuckého (Týnec) kaple (Týnec) →

hřbitovní kaple (kostnice)
u kostela Stětí sv. Jana Křtitele

Kostnice byla postavena v roce 1781 pravděpodobně podle plánu Františka Tomáše Jedličky. Během několika let ale došlo v rámci reforem císaře Josefa II. k přesunu hřbitovů z center měst na jejich okraje; v Týnci byl hřbitov přesunut od kostela Stětí sv. Jana Křtitele na periferii města ke kapli, která byla následně díky manželům Harrerovým přestavěna na hřbitovní kostel Panny Marie Sedmibolestné. Kostnice u kostela Stětí sv. Jana Křtitele tím pozbyla svoji funkci a začala být používána jako skladiště a kůlna. V roce 1960 se týnecká základní škola dohodla s biskupstvím královéhradeckým na směně pozemků; farnost se vzdala kostnice a části farní zahrady a získala za ně pozemek za týneckými jatkami. Základní škola nechala ještě v roce 1960 kostnici zbořit a na získané části farní zahrady pak v letech 1960 - 1961 nechala vybudovat nové školní hřiště; na místě zbořené kostnice je prázdná plocha. - Pozemek, na němž kostnice stála, patří městu Týnec nad Labem.