← kaple (Všechlapy) farní budova (Všejany) →
17917 židovský hřbitov (pro Strančice)

Torzální (známka 0) ostatní

JV od vsi, v polích na hranici katastrů Všechromy a Strančice

V horní části hřbitova zůstala torza části náhrobků. Z ohradní zdi zbyly jen nízké zbytky. - Hřbitov byl vybudován v roce 1849 pro židovskou obec ve Strančicích. - Hřbitov byl obehnán omítnutou kamennou zdí krytou shora betonovou deskou. U vjezdu na hřbitov byla dřevěná černě natřená laťová vrata, dřevěná vrátka a průjezd. Po levé straně byla postavena komora pro zemřelé. Na hřbitově byly žulové pomníky (celkem zde bylo asi 60 hrobů) a také rodinná hrobka Kolbenů oplocená železným plůtkem. Na hřbitově se pohřbívalo ještě počátkem nacistické okupace. Pohřby vykonávalo pohřební bratrstvo z Uhříněvsi a z Říčan. - Po 2. světové válce obyvatelé Strančic a okolních vsí postupně rozebírali pomníky, tašky ze střechy i samotné zdivo z torza márnice a kamenného plotu; ukradené zdivo používali na základy plotů a domů. Devastace hřbitova začala v 50. letech 20. století a pokračovala v 60. a 70. letech 20. století. Areál byl postupně devastován, márnice zbořena a náhrobky rozkrádány, v letech 1964 - 1965 byly odvezeny skoro všechny zbývající. - Dnes hřbitov připomínají pouze vzrostlé kaštany. - Pozemek se hřbitovem patří Židovské obci v Praze.

Zdroj: Jiří Fiedler; J. Boček