kaplička (Hostouň) →
17932 kaple Božího těla

proti hlavnímu vstupu do kostela

Kaple Božího těla měla zajímavou historii, jejíž původ můžeme spatřovat v ponuré středověké le­gendě. Podle této pověsti odnesli roku 1427 bernartičtí a hostouňští židé z ber­nartického kostela svaté hostie, do nichž potom v jednom hostouňském domě bodali noži a vidličkami. Když z hostií začala stříkat krev, zalekli se svého činu a hostie zahrabali na konci města do houštiny. Tento neuvážený čin však byl prozrazen. Viníci byli zadrženi, odsouzeni a zaživa upáleni. Na místě, kde byly hostie zakopány, vystavěl zanedlouho neznámý donátor malý kostelík, který za­světil Božímu tělu. Tuto starou krvavou legendu oživila v Hostouni Kristýna Kordula Černínová rozená von Helmak, která hostouňské panství koupila roku 1623. V letech 1634 - 1636 nechala v místech zaniklé nebo zpustlé kaple Božího těla vystavět nový kostelík, který byl vysvěcen dne 13.6.1636. Ke kostelíku nechala zřídit nadaci ve výši 3 500 zlatých. Součástí mobiliáře kostelíka byla i dvě rozměrná plátna rozdělená vždy na tři samostatné obrazy, na nichž byl vymalován zázrak s hostií doplněný vysvětlujícím textem. V kostelíku stály ještě 3 oltáře a pod podlahou se nacházela černínská hrobka, do níž byli po smrti, tedy ještě před dokončením a vysvěcením kaple, oba manželé pohřbeni. Protiva Černín zemřel v roce 1634 a Kristýna Kordula jej následovala o rok později. Kaple byla zrušena v rámci josefínských reforem; v roce 1802 byla dosud dobře dochovaná a nadací zajištěná kaple prodána ve veřejné dražbě za 30 zlatých a následně zbořena. Stalo se tak, jak poznamenává pisatel farní kroniky, jen s velkou námahou. Krásná mramorová dlažba z kaple byla použita k vydláždění kuchyně na horšovskotýnském zámku. Náhrobní kámen se znaky obou manželů nechal roku 1838 trauttmansdorffský stavební správce Oldřich Knodl převézt do kostela Svaté Anny na Vršíčku u Horšovského Týna, kde je dnes zazděn na vnější zdi. Z historického hlediska byly nejcennějším vybavením kaple obrazy, které na pozadí staré legendy přibližují jednotlivé historické stavby v Hostouni a Bernarticích. Velice věrohodně je zde např. zobra­zen hostouňský kostel s obranným hrázděným polopatrem i hostouňský zámek a jednotlivé budovy v městečku. Je možné, nelze to však prokázat, že postavy zachycené na obrazu představuji konkrétní osoby z okruhu donátorovy rodiny. Po zboření kaple byly obrazy umístěny v hostouňském kostele, později přešly darem do muzejní expozice v Horšovském Týně. Dnes jsou součástí expozice horšovskotýnského zámku. Kaple Božího těla zanikla beze zbytku, stávala naproti kostelnímu průčelí. Za sochou sv. Jana Nepomuckého je dosud patrný schod, který byl součástí schodiště, po němž se ke kapli přicházelo. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Českobratrské církvi evangelické.