17938 kostel Nejsvětější Trojice

počátek 17. století, přestavěn 1717 - 1718
v ulici Marka Bydžovského

V rekonstrukci; mimo věží má novou střechu. Věže mají střechy z orezlého plechu, chybí zakončení pravé věže. Na obou bocích lodi je místy přezděna horní část zdiva kvůli napadení dřevomorkou. Omítka je mírně poškozená. - Jednolodní stavba, v letech 1717 - 1718 přestavěna mladoboleslavským architektem Mikulášem Rossim. Původní klenba v lodi byla nahrazena plochým stropem a na západním průčelí byly přistavěny dvě věže. Další větší opravy kostela v roce 1838 prováděl místní architekt Alois Turek. Větší část vnitřního zařízení pochází z doby po přestavbě z let 1717 - 1718 (hlavní oltář s obrazem Nanebevzetí Panny Marie, vlevo oltář s obrazem Umučení sv. Bartoloměje, vpravo oltář s obrazem sv. Anny). V lodi kostela jsou zavěšeny čtyři starší rozměrné obrazy: sv. Cecílie, sv. Václava na sněmu v Řezně, sv. Františka Xaverského a sv. Josefa Kupertinského. Do výklenku vlevo od hlavního oltáře byla později osazena pískovcová socha Jana Nepomuckého, která kdysi stála u dřevěného mostu na Staré Cidlině. Do předsíně byla přenesena i pískovcová plastika ležící sv. Rozálie z roku 1716 z jižního výklenku mariánského morového sousoší. - Kostel je prohlášen kulturní památkou. - Pozemek s kostelem patří církvi.