← kaple sv. Linharta (Studnice) kaple (Studnice) →

(dřevěná), 1938
S od vsi, v údolí potoka Zlatnice, J od silnice Borovnice - Horka u Staré Paky

se sanktusníkem

Loď má novou střechu. Zdivo potřebuje natřít. Má nové dveře. Zavřená, zařízená. - Původní dřevěnou kapli postavili horníci pro zázračnou sošku Panny Marie (nyní je umístěna na hlavním oltáři klášterního kostela v Nové Pace), kterou nalezli při těžbě zlata v údolí potoka Zlatnice. Pannu Marii proto považovali za svoji ochránkyni a do kapličky se chodili modlit. V roce 1938 byla na místě původní dřevěné kaple postavena nová zděná kaple a také tu bylo zřízeno 14 zastavení křížové cesty. - Kaple byla později poškozena, okna rozbita a zpustošen interiér. Betonová zastavení křížové cesty byla vandalsky poničena a rozlámána. - V roce 2010 se hasiči z Borovnice rozhodli areál obnovit a obnovit i každoroční pouti ke kapli (první se konala dne 20.6.2010). Ze 13 původních obrazů na zastaveních křížové cesty od Jana Rainmundy se dochovalo osm; ty v roce 2011 opravil pan Riedel z Nové Paky a také namaloval pět nových obrazů náhradou za pět zničených. Nových 14 betonových zastavení křížové cesty bylo postaveno podél staré poutní cesty, která vede od kaple mírně do kopce směrem k silnici Borovnice - Horka u Nové Paky. Původních 14 poškozených betonových zastavení křížové cesty, jež stály podél elipsovité cesty před kaplí, bylo odstraněno v roce 2016. V říjnu 2018 bylo na jejich místě posvěceno i 14 nových malých zastavení Cesty světla. - Pozemek s kaplí patří obci Vidochov.

Zdroj: Daniela Břoušková