synagoga (Litoměřice) →
17968 kostel sv. Michala

cca 13. století
v Krajské ulici

Kostel na tomto místě stál již v románském období.. Ve 2. polovině 30. let 13. století položil základy k litoměřickému konventu dominikánů u sv. Michala Bernard Kaplíř ze Sulevic (22. pražský biskup). Ve 14. století byl klášter i kostel výrazně goticky přestavován. Objekty kláštera i kostel byly poškozeny na počátku 16. století - v roce 1511 zemětřesením, roku 1519 požárem od blesku. V roce 1583 se zřítila střecha a polovina klenby kostela, který pak zůstal na dlouhá léta ruinou. V letech 1674 - 1686 byl kostel zásadně přestavěn stavitelem Antoniem Portou dle plánů G. D. Orsiho. Jednalo se spíše o novostavbu s využitím starších konstrukcí. Stavba na křížovém, centralizujícím půdorysu měla krátkou loď zaklenutou pouze dvěma klenebními travé. Průčelí kostela vycházelo z italských vzorů. V době josefínského rušení klášterů dominikány zachránila jejich účast na duchovní správě ve městě, museli se však přestěhovat do bývalého minoritského kláštera u sv. Jakuba. Nevyužívaný kostel byl v roce 1838 prodán soukromníkovi ke zboření. Na jeho místě byla rozšířena budova krajského úřadu (někdejší konventní budova). Kamenivo z tohoto zbořeného kostela bylo využito ke stavbě silnice do Pokratic. Z kostela se tak do dnešních dnů zachovala proluka mezi dnešním úřadem práce a státním oblastním archivem. Stále zde stojí kamenný sokl kostelního průčelí, s dosud patrným členěním fasády pomocí pilastrů. Levý krajní pilastr je zachován v celé výšce v rámci zdiva sousedního objektu (dnešní Úřad práce). Vedle něj stojí socha sv. Jana Nepomuckého. V ose zbořeného kostela, tedy v místě někdejšího vstupu, stojí klasicistní kašna. Část mobiliáře byla přestěhována do farního kostela v Kadani. - kostel stál na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 30) patří Státnímu oblastnímu archivu v Litoměřicích, druhý (pozemková parcela č. 28) patří Úřadu práce České republiky.

Zdroj: Ilona a Oldřich Kotyzovi - Litoměřice, www.litomerice-leitmeritz.net