17969 kaple Panny Marie Bolestné

v Čajkovského ulici, JZ od kostela Povýšení sv. Kříže

Kaple byla postavena roku 1753 na morovém pohřebišti Nového Města pražského blízko kostela Povýšení sv. Kříže. Sloužila i jako kaple umrlčí. Roku 1757 poškodili kostel i celý komplex pruští vojáci a trvalo dlouho, než byl opět uveden do řádného stavu. Po odtržení od farnosti sv. Jindřicha v roce 1784 se pak kostel Povýšení sv. Kříže stal na řadu let prvním žižkovským farním kostelem. V první polovině 19. století špatný stavební stav kostela přivedl arcibiskupskou konzistoř k přenesení farnosti ke kostelu sv. Rocha a v roce 1843 k úplnému zastavení všech bohoslužebných úkonů v kostele Povýšení sv. Kříže. Fara byla opuštěna, hřbitov byl zrušen a roku 1890 byla zbořena i kaple Panny Marie Bolestné. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (asi 17 spoluvlastníků).