kaple (Litoměřice) →
18004 bývalý kostel sv. Vavřince

Torzální (známka 450) zděné kostely

v ulici Mezibraní

Pravděpodobně románského původu, první písemná výslovná zmínka pochází z roku 1290. V období vrcholného středověku byl farním kostelem předměstské osady hrazeného královského města. Po rozšíření obvodu hrazeného města Karlem IV. se kostel ocitl v hradbách. K výrazné pozdně barokní přestavbě pod vedením architekta a stavitele Petra Antonína Versy došlo v roce 1754. - Za Josefa II. byl kostel zrušen jako přebytečný. - V letech 1852 - 1857 byla loď kostela a jeho západní věž nahrazena budovou dívčí školy řádu boromejek. Presbytář byl ponechán jako kaple. Po zrušení školy došlo k adaptaci objektu, včetně přepatrování presbytáře. - Od roku 1958 je tento pozůstatek kostela přímo vystaven ruchu dopravy z hlavní příjezdní silnice od labského mostu.