← židovský hřbitov (Trutnov) kaple Panny Marie (Truzenice) →

na mostě, V od vsi u silnice do Lhenic

Omítka zčásti poškozena. Zavřená, zařízená. - Kaplička je postavena na západní straně mostu. Z prolomení zídky mostu vyrůstá obdélný hranol, který má svůj základ na mostním zhlaví středního pilíře mez prvním a druhým obloukem od jihu. Kaplička je zhotovena z cihlového zdiva; v její přední straně v mělké obdélné vpadlině se nachází lichoběžníková nika polokruhově zaklenutá, uzavřená okrasnou kovanou mříží. Stěny kapličky jsou prosté, bez jakýchkoliv architektonických detailů. Vrcholí profilovanou římsou obíhající kolem tří stran. Zadní strana kapličky je rovná, bez členění. Nad římsou se vypíná trojúhelníkový štítek s profilovaným orámováním. Kaplička je zakryta sedlovou stříškou s krytinou z bobrovek. - Kaplička je spolu s mostem prohlášena kulturní památkou.

Zdroj: Václav Blahout