← kostel sv. Martina (Všesulov) kaple (Všímary) →
18079 zvonička sv. Františka

Novostavby (známka 90) zděné zvoničky

zvonička
na návsi

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. - Původní zvonička byla zbořena v roce 1964 kvůli narovnání silnice a následně i stavbě nového mostu. Pamětní kříž, který stával blízko zvoničky, byl v rámci vybudování nové komunikace přenesen do středu návsi přibližně naproti restaurace Barborka. - Místní spolek "Všetuláci sobě" se rozhodl zvoničku obnovit, a to jako zmenšenou repliku zvoničky původní; zatímco původní měla půdorys cca 5 x 5 m, nová zvonička má půdorys cca 3 x 3 m. - Začátkem října 2013 byly posvěceny dva základní kameny pro stavbu nové zvoničky. Hrubá stavba zvoničky proběhla v roce 2017, celá stavba byla dokončena do června 2018. Z původní zvoničky se dochoval zvon, který byl zrestaurován a po požehnání dne 18.8.2018 byl zavěšen do zvoničky nové. - Nová zvonička stojí cca 95 m jižně od místa zvoničky původní (ta stála na souřadnicích 49.33028°N, 17.559901°E). - Pozemek se zvoničkou patří spolku "Všetuláci sobě" ze Všetul. Nová zvonička byla slavnostně posvěcena dne 7.10.2018 olomouckým arcibiskupem Mons. Janem Graubnerem.