← zvonička (Veltěže) kaplička sv. Kříže (Velvary) →
18084 kaple sv. Kříže s hrobkou Ferdinanda Kinského

kaple (hrobka)
na Z okraji Veltrus, nedaleko klasicistní brány do veltruského parku

Má novou střechu. Omítka je silně poškozená. Zavřená. Zarostlá v křoví. - Pamětní hrobní kaple byla postavena v letech 1832 - 1835 na místě, kde dne 2.11.1812 Ferdinand Kinský, majitel zlonického panství, nešťastně spadl z koně a druhý den na následky zranění zemřel. - Kaple byla postavena podle návrhu architekta Heinricha Kocha (1781 – 1861), významného vídeňského architekta ve službách knížecí rodiny Kinských.. - Empírová, obdélná kaple, členěna obdélným portálem s rovnou římsou a trojúhelným štítem na rustikovaném průčelí. Na střeše je ozdobena vztyčeným křížem a na štítu knížecím erbem. Nad vchodem nápis: "R. MDCCCXII Aurazem na tomto místě skonavšímu Ferdinandu knížeti Kinskému ku památce syna Rudolf Kinský položil." Ke kapli vede kamenné schodiště, před ním je kamenný blok s dvojjazyčným vylíčením tragické události. Oba nápisy jsou dnes téměř nečitelné. - Budova kaple byla původně vybavena mramorovým oltářem z roku 1858 od sochaře Dvořáka z Prahy. V současnosti je zde menza z umělého mramoru a velký litinový kříž s tělem Krista. Strop je kazetový. Součástí vybavení interiéru jsou tři řady dřevěných lavic. - Slavnostní posvěcení kaple se uskutečnilo dne 4.12.1841 u příležitosti nedožitých 60. narozenin knížete Ferdinanda. Svěcení provedl páter Jeřábek z Vepřku, který provedl i poslední pomazání zesnulého Ferdinanda v roce 1812. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (František Kinský z Brna).

Zdroj: POCHE, Emanuel; et al. Umělecké památky Čech. 1. vyd. Sv. 4. Praha: Ac