← kaple sv. Jana Nepomuckého (Dřemčice) kostel sv. Oldřicha (Dřenice) →

na okraji hřbitova, za kostelem

Bez střechy, krovů a stropu. Obvodové zdivo sahá do původní výše, z jeho koruny zdiva vyrůstají stromky. Omítka je mírně poškozená. Dveře jsou zavřené. Uvnitř jsou trosky zříceného krovu a stropu. - Kaple sloužila jako památník padlým v 1. světové válce; popel padlých byl přemístěn z přilehlého hřbitova a pohřben pod podlahou kaple. Během 2. světové války kaple sloužila jako strážní post chebského letiště. Po roce 1948 kaple zchátrala a byla poničena vandaly, majitel sousedního domu ji využíval jako smetiště. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Urszula Sapikowski z USA). Majitelka spolu se svým synem koupila kapli i přilehlý kostel v roce 2012 a plánuje kapli v letech 2016 - 2018 opravit a znovu v ní zřídit památník místních vojáků padlých v 1. světové válce.

Zdroj: Urszula Sapikowski

• Urszula Sapikowski napsal 02.12.2015 03:39

What you see is result of vandalism . We / Me and my Son / bought this chapel /bunker in 2012 in such condition . Thrill seekers continue to trespassing and neighbour next door uses chapel as his dumping place . Walls ,foundation and upper roof are solid . Chapel will be renovated to include memorial to German soldiers killed during ww1 whose ashes were moved from nearby cemetery and buried under chapel floor . During WW2 building was used as guard post for nearby luftwaffe airport . Masonry will be repaired and perhaps future visitors will come to appreciate diverse nature and rich history of the region . Contact - tskrabka@msn.com and Ing. Miroslav Ptak , our dearest friend

Information added, thank you.