kaple (Plzeň) →

za hlavní bránou do pivovaru Prazdroj

Kapličku založil zřejmě v roce 1776 měšťan Václav Gintner (viz J. Schiebl, Plzeňský pitaval V, 1930, s. 15-16). Na tomto místě mohla být v minulosti sloužena mše za odsouzence, neboť místo s kapličkou bylo po cestě k popravišti, které se nacházelo v místech dnešní vodárenské věže pivovaru někdy od pozdního středověku až do roku 1836. - Počátkem roku 1960 projednalo vedení plzeňského Prazdroje s památkáři odstranění kaple a kříže za hlavní branou plzeňského Prazdroje. Na jejich místě měl být podle rozhodnutí vedení pivovaru zřízen prodej propagačních předmětů; k tomu však nedošlo a v dubnu 1960 byla na místě kaple umístěna (do arkýře připomínajícího kapličku) pamětní deska zdobená chodským znakem s psí hlavou, lipovými ratolestmi, pergamenem a čakanem a s tímto textem: „ Na tomto místě naposledy odpočíval před popravou bojovník za svobodu a práva Chodů Jan Sladký Kozina dne 28. listopadu 1695.“ Text na pamětní desce se ale pravděpodobně nezakládá na historických skutečnostech. - Pozemek, na němž kaple stála, patří firmě Plzeňský Prazdroj, a.s. z Plzně; firma do budoucna zvažuje obnovu kapličky.

Zdroj: Mgr. et Mgr. Anna Peřinová, Archiv společnosti Plzeňský Prazdroj, a. s