kostel sv. Jiří (Huntířov) →

Opravené (známka 100) zděné synagogy

uprostřed židovské čtvrti

Má novou střechu. Zavřená. - V roce 1760 byla židům povolena stavba synagogy. Tato byla postavena z prostředků místních i cizích souvěrců a nesla barokní stavební prvky. Rekonstrukce a podstatné zvětšení v roce 1860 mělo již pseudogotický ráz. Připojena byla západní patrová přístavba (židovská škola a služební byt). Další stavební úpravy v roce 1877 a po požáru z roku 1881. V roce 1892 byla přistavěna východní apsida, určená pro hudební doprovod bohoslužeb, propojená s modlitebním sálem novogotickými průchody. V přístavbě synagogy se nacházel byt rabína, rituální lázeň „mikve“ a galerie pro ženy. Hlavní sál byl určen pouze pro muže, každý zde měl své předplacené sedadlo. - Kolem roku 1870 byla na východní straně přistavěna apsida pro zpěvácký spolek Šir Zion. - V roce 1886 zachvátil židovské město požár, při kterém vyhořela i synagoga. Ta byla poté obnovena v nynější podobě na původním půdorysu. - Humpolecká obec vlastnila tři drahocenné Tóry a četné stříbrné obřadní náčiní. Toto vše bylo za nacistické okupace odvezeno do Prahy a dnes je součástí světově proslulých sbírek Židovského muzea. - Za 2. světové války, po odsunu židů, byla budova vandalsky zpustošena, vytlučena okna, podlahy vytrhány, nábytek zmizel. V roce 1952 zakoupila zpustošenou budovu Církev československá husitská v Humpolci, v dalším roce začala přestavba (zazděny byly arkády vedoucí do apsidy a interiér sálu byl zjednodušen) a 21. 5.1961 byl dobudovaný svatostánek slavnostně otevřen. - V letech 1987 - 1989 byla provedena generální oprava exteriéru i interiéru. V hlavní bohoslužebné síni byly mimo jiné odkryty barevné fragmenty původní výzdoby i dosud čitelných hebrejských nápisů. - Pozemek s bývalou synagogou patří Církvi československé husitské.