← zvonička (Kostelany) kaple (Kostelec) →

Opravené (známka 95) dřevěné zvoničky

zvonička
JZ od vsi v lese u křižovatky silnic, V od penzionu Bunč

Jde o dřevěný sloup se stříškou a zvonem. - Nad studánkou na křižovatce, mezi silnicemi z Kostelan do Zdounek, stojí dřevěná zvonička. Jedná se o repliku původní zvoničky, která zde byla postavena v roce 1932. Naproti přes silnici stávala stará hájovna. Hajný měl povinnost zvonit ráno, v poledne a večer. Po odchodu hajného Ulricha v roce 1940 hlas zvonu utichl. Byl to poslední hajný, který na Bunči zvoníval. Krásná zvonička nepřečkala rozmary počasí, válečné boje a nezájem veřejnosti. Zbylé torzo chátralo až do roku 2000, kdy byla Lesy ČR, s.p. postavena replika původní zvoničky. - Na druhé straně křižovatky, u silnice na Modrou, stojí na hraničním kameni dvou katastrů, kostelanského a jankovického, dřevěný kříž. Je replikou původního kříže, který sloužil jako zastavení poutníků, jdoucích z Kostelanska na pouť do Žarošic. Asi v roce 1967 kříž stářím spadl. Tato památka byla obnovena díky členům Expedice Chřiby, kteří vlastním nákladem vrátili kříž v roce 2009 na původní místo. - Zvonička není zapsána v katastru nemovitostí, pozemek pod ní patří Lesům ČR, s.p.

Zdroj: Jiří Blaha, Kostelany