kaple (Chmelík) →
18159 kostel sv. Maří Madalény

ve vsi

V rekonstrukci; věž, sanktusník, presbytář, horní část lodi, část pravé strany lodi a jeden z přístavků při levé straně lodi mají novou střechu, věž a sanktusník měděnou. Část pravé strany lodi je provizorně zakrytá plachtami. Zbytek střech je mírně poškozený. Věž a průčelí mají novou fasádu, zbytek lodi má omítku zčásti poškozenou. Mimo levou stranu lodi má opravená okna, okna na levé straně lodi jsou zčásti rozbitá. Věž má nové okenice a opravené hodiny. Zavřený. - Na místě dnešního kostela původně stál gotický kostel doložený již k roku 1362, společně s bývalou tvrzí byl poničen za husitských válek. Kostel byl společně s takřka celým městysem zcela zničen za třicetileté války. Roku 1732 jej na původním místě nechala znovu vystavět v barokním slohu majitelka panství kněžna Anna Marie Toskánská. - Pozemek s kostelem patří obci Chlumín; v roce 2024 půjde na opravu krovu a střechy kostela 1.000.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR.