← kostel sv. Václava (České Budějovice) synagoga (České Budějovice) →
18161 obřadní síň na židovském hřbitově

Zaniklé (známka 600) zděné židovské obřadní síně

židovská obřadní síň

Židovský hřbitov začal být pustošen v průběhu 2. světové války, kvalitní náhrobky si po dohodě s nacisty odvážely některé kamenické firmy. Po válce byl hřbitov částečně opraven těmi, jimž se koncentrační a vyhlazovací tábory podařilo přežít, a na památku obětem nacismu zde byla v roce 1950 zbudována tumba. Těm rodinám, jež to štěstí neměly, byly zhotoveny smaltované tabulky se jmény, daty a místy úmrtí a byly připevněny na hroby. V následujících letech komunizmu byl hřbitov devastován ještě více - náhrobky byly káceny a odváženy, obvodové zdi pobořeny a místo bylo zaváženo odpadky a sutí. V roce 1975 byla se souhlasem městského výboru zbourána i obřadní síň. - Pozemek, na němž obřadní síň stála, patří Židovské obci v Praze.