kaplička (Chabičovice) →
18206 bývalá kaple sv. Valentýna

(dřevěná), 1821
na návsi

Kaple byla postavena patrně na místě původní dřevěné kaple. Zděná kaple byla vysvěcena 14. září 1821 a zasvěcena sv. Valentinovi. V roce 1905 byla v Chabičově zřízená samostatná duchovní správa (dříve patřil Chabičov pod farnost ve Velké Polomi), přičemž kaple byla prohlášena za farní kostel. Prvním kaplanem zde byl P. Karel Tomášek. Na jeho popud byl pak v Chabičově postaven zcela nový kostel zasvěcený rovněž sv. Valentinovi, který byl vysvěcen 18. září 1911. Ten slouží farníkům dodnes, ačkoliv byl v roce 1945 značně poškozen. V roce 2015 byl prohlášen kulturní památkou. Původní chabičovská kaple byla v roce 1912 odsvěcena a sloužila jako hasičská zbrojnice. Při přechodu válečné fronty přes obec v roce 1945 byla kaple zničena a již nebyla obnovena. - Na jejím místě je dnes volný prostor. - Poválečná fotografie není k dispozici. - Kaple stála na trojici pozemků; všechny tři (pozemkové parcely č. 187/1, 203/1 a 203/2) patří obci Háj ve Slezsku.

Zdroj: JUDr. Zdeněk Mustar, kronikář obce Háj ve Slezsku