18219 noční kaple

klášterní kaple
na Václavském náměstí

Na místě noční modlitebny klarisek původně stávala kaple sv. Bernardina, která vznikla pokatoličtěním bývalé židovské synagogy po vyhnání židů z města Ladislavem Pohrobkem roku 1454. Stála v dřívějším židovském ghettu, v ústí dnešní ulice Veselé. – Kaple sv. Bernardina se stala jádrem sporu mezi louckými opaty, kteří si chtěli kapli přivlastnit, a znojemskou radnicí. Kvůli vlivu luterského učení a poklesu počtu katolíků ve Znojmě město vyhrálo a zřídilo v kapli muniční sklad. Roku 1604 se z bývalé kaple stala sladovna, utrpěla škody za následné třicetileté války a chátrala pak až do roku 1723, než byl celý přilehlý hospodářský pozemek městem věnován řádu klarisek. Řádové sestry chtěly místo pod zdevastovanou kaplí sv. Bernardina využít pro stavbu nové oratoře, noční kaple, jejíž stavba trvala patrně až do roku 1730. Stavba, před svým dokončením a vysvěcením, aniž by mohla začít plnit svůj úkol, byla roku 1782, spolu s klášterem klarisek, zrušena. - Roku 1784 byla nová, nepoužívaná budova adaptována za pět set zlatých z náboženského fondu na první znojemské městské divadlo a jako divadlo sloužila bývalá oratoř více než sto let. Roku 1893 byla zcela rozebrána. - Oratoř měla na severní straně barokní štít lehce překrývající stanovou střechu na jižním konci zkosenou. Přibližné rozměry oratoře: šířka 14,20 m, délka 21,30 m, výška 26,60 m. - Dnes stojí na místě kaple základní škola. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Znojmo.

Zdroj: PhDr. Jiří Kacetl