← kaple Žaláře Krista (Šluknov) baptistický kostel (Šonov) →

Poškozené (známka 344) zděné fary

fara
v centru vsi

V rekonstrukci; odstraněny jsou krov a střecha. Ubourán je jeden štít. Zbývající zdivo je staticky zabezpečeno. Uvnitř je zřícena větší část kleneb. Střecha nad průčelím je prolomena. Část zdiva průčelí je podepřena dřevěnými břevny. Omítka je silně poškozená. Část oken chybí, některá jsou zabedněná. Zřícená je část konstrukcí v interiéru. Nově jsou odstraněny okolní náletové dřeviny. - Dne 24.8.1945 byla na faře provedena domovní prohlídka, po které byli trojicí vojáků a místopředsedou Místní správní komise z Broumova odvedeni z fary místní kněz benediktin Julius Prause a další benediktin Alfons Schmitt. Oba byli ještě téhož dne večer zcela bezdůvodně zastřeleni v lese nad vsí dvojicí vojáků. - Pozemek s farou je v soukromém vlastnictví (Ing. Milan Marek ze Starého Města nad Metují); majitel pozemek získal v roce 2021 od předchozích majitelů, kteří nechali budovu fary zcela zchátrat, a hned zahájil její opravu.