← kaple - mauzoleum jugoslávských vojáků (Olomouc) kostel sv. Blažeje (Olomouc) →
18250 kostel Panny Marie

na Náměstí republiky

Podle pověsti kostel založil Jaroslav ze Šternberka roku 1241 po bitvě s Tatary, ovšem první písemné prameny dokládající existenci kostela pocházejí až z let 1253 a 1258. V roce 1620 byl v kostele v kapli svatého Jeronýma pochován Jan Sarkander. Náhrobek byl pořízen roku 1703. Roku 1750 byl kostel barokizován, přičemž Jan Kryštof Handke vyzdobil kostel freskami (sám zde byl pochován roku 1774). Ovšem už roku 1758 byl kostel zrušen a dále byl používán jako skladiště. Ostatky Jana Sarkandera byly v roce 1784 přeneseny do kostela svatého Michala. Hlavní oltář v kostele sv. Filipa a Jakuba v Nových sadech byl přesunut z tohoto kostela. V roce 1802 byla zbořena věž a roku 1839 byl zbořen celý kostel. V jeho blízkosti pak v letech 1853 - 1855 postavil Josef Seifert palác tehdejšího okresního hejtmanství ve stylu historizujícího neoklasicismu. Od roku 1948 v budově sídlí Knihovna města Olomouce. - Kostel byl gotickou trojlodní síňovou stavbou se čtyřhrannou věží. Nad vchodem do zvonové věže se nacházel do zboření věže roku 1802 pozdně gotický reliéf Panny Marie Opatrovnice z 15. století. Poté byl reliér umístěn v kapli Panny Marie Opatrovnice, kde je dnes jeho sádrová kopie, protože v roce 1974 byl originální reliéf přenesen do Fürstenbergovy kaple katedrály svatého Václava. - Před kostelem stál asi 9 m vysoký mariánský sloup se sochou panny Marie. Sloup byl postaven asi 1698 na místě dnešní kašny Tritónů a v 1. čtvrtině 18. století byl přesunut blíže před vstup kostela. Sloup byl v roce 1802 nebo v roce 1839 přesunut do obce Huzová. - Kolem kostela byl hřbitov, na jehož ohradní zdi byly sochy v nadživotní velikosti. Dvě z těchto soch (socha Spasitele a socha Panny Marie, autor Andreas Zahner) jsou dnes umístěny vedle vchodu do kostela svatého Michala. - Na jeho místě dnes stojí knihovna na Náměstí republiky. - Kostel stál na dvojici pozemků; oba (pozemková parcela č. 116/46 a stavební parcela č. 181) patří městu Olomouc.