← kaplička (Prostějov) stará synagoga (Prostějov) →
18267 kostel sv. Cyrila a Metoděje

v Brněnské ulici

Mimo věž a sanktušník má novou střechu. Zdivo potřebuje dosti natřít. - Kostel byl postaven v letech 1759 - 1766 na předměstí Prostějova spolu s hospicem kapucínského řádu. Nejprve zde stála kaple s kryptou zasvěcená svaté Barboře, posvěcená dne 7.8.1762 olomouckým generálním vikářem Leopoldem Podstatzkým. V roce 1764 podal kvardián P. Firmianus žádost olomouckému biskupovi, aby směli kapli přestavět na kostel; k tomu došlo v letech 1764 - 1766 a také nový kostel byl zasvěcen sv. Barboře. Kapucínský kostel neměl věž, měl jen sanktusník nad presbytářem. V roce 1784 byl kostel s přilehlým klášterem v rámci josefinských reforem zrušen. Předměty v kostele, pořízené z darů občanů města nebo řádových prostředků, byly rozprodány v aukcích. Objekty kláštera s kostelem od roku 1861 patřily městu Prostějov; kostel využíván jako sklad. Obnovení kostela iniciovala městská rada dne 22.4.1899. Kostel byl v letech 1902 - 1906 novobarokně přestavěn, tehdy byla ke kostelu přistavěna i věž. Opravený kostel měl být zasvěcen Navštívení Panny Marie, na návrh kněze Karla Kráčmara se plánované zasvěcení změnilo na sv. Cyrila a Metoděje. Opravený kostel slavnostně benedikoval dne 21.10.1906 P. Antonín Vrána. Konala se zde první mše svatá a správcem ustanovili hřbitovního a nemocničního kněze P. Františka Starého. Kromě pravidelných bohoslužeb se z kostela vypravovaly pohřby. Roku 1925 byl pro občany nekatolického vyznání postaven PAX - městská obřadní síň vedle kostela. Po roce 1950 sloužil kostel jako márnice. Když kolem započala stavba sídliště, stal se cílem zlodějů a vandalů. Ti vytloukli všechny vitráže, shodili sochy z oltářů, poničili varhany a veškerý interiér postupně pokryl holubí trus. V 80. letech 20. století byl zdevastovaný kostel určen k demolici. Na začátku roku 1988 nabídl duchovní správce farnosti Povýšení svatého Kříže určickému faráři, aby si odvezl lavice ze zdevastovaného kostela. Když si určický farář pro lavice přijel, byl šokován spouští v kostele a zorganizoval k úklidu kostela skupinu mladých lidí. Komunisté se o akci dozvěděli a přikázali ji zastavit, brigádníci však zákaz ignorovali a kostel postupně v letech 1988 - 1989 dali do pořádku. V neděli dne 14.8.1988 se konala slavnostní bohoslužba u příležitosti znovuotevření kostela. - Pozemek s kostelem patří církvi.