← kaple (Františkov) kaplička (Františkov) →

středně velká, s věží

Má novou střechu. Očištěn i kříž před kaplí. - Slavnostní posvěcení opravené kaple ke 120. výročí jejího postavení (1891 - 2011) proběhlo za účasti rodáků z Německa dne 26.8.2011. - V roce 1861 byla ve Františkově postavena dřevěná zvonice, kterou roku 1891 nahradila zděná mešní kaple zasvěcená Panně Marii. Při stavbě byl použit tradiční místní materiál, mramor. Datování vzniku stavby je dobře patrné na kamenném vstupním portále. Vysvěcena byla kaple v roce 1892. - Bohužel desetiletí nezájmu v 2. polovině 20. století způsobilo naprosté zchátrání objektu, který jen těsně unikl demolici. Na počátku nového milénia již kaple neměla střechu, z lodi vyrůstal strom vyšší než zvonice a z původní stavby zůstalo zachováno jen obvodové zdivo. Díky nadšení dobrovolníků z Jesenického horského spolku a podpoře řady sponzorů a dárců se v letech 2007 - 2010 povedlo kapli zachránit a znovu obnovit v plné kráse. Sponzory oprav kaple byly Nadace Via, Nadace Občanského Fóra, Purkyňova nadace, obec Velké Kunětice, Stavebniny Přecechtěl Katr a.s. a němečtí rodáci z Velkých Kunětic. - Pozemek s kaplí patří Jesenickému horskému spolku; spolek zorganizoval v letech 2007 - 2010 opravu kaple.

Zdroj: Pavel Stejskal

• Pavel Stejskal napsal 22.08.2008 21:00

Sponzoři oprav kaple: Nadace Občanského Fóra Obec Velké Kunětice Stavebniny Přecechtěl Katr a.s.

• Pavel Stejskal napsal 22.04.2011 16:22

Hlavní sponzor oprav v letech 2009-2011 Purkyňova nadace, opravy se chýlí k závěru, slavnostní otevření proběhne v září 2011 za účasti rodáků ze SRN

• Pavel Stejskal napsal 15.06.2011 22:36

Na kapli proběhly finální úpravy - byly osazeny vstupní dveře a mříž, kaple byla vymalována byl očištěn pomník před kaplí. Slavnostní znovuotevření kaple po 120letech (1891-2011) proběhne 26.srpna 2011 v 10.hodin.

• Pavel Stejskal napsal 29.08.2011 12:08

Reportáž ČT24 z otevření kaple 26.8.2011 http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/134278-kuneticka-kaple-mela-spadnout-ted-povzbuzuje-k-smireni/