← kaple (Svitavy) kostel sv. Floriána (Svitavy) →

hřbitovní kaple (kostnice)
na hřbitově, vedle kostela sv.Jiljí

Má novou střechu. V zadní stěně je úzká svislá prasklina. Zdivo potřebuje natřít. Zavřená. – Pamětní deska na zdi kostnice připomíná jména donátorů, na prvním místě zdejšího děkana a místoděkana a dále jmenuje primátora a rychtáře, písaře a konšely, kteří dne 16.8.1646 byli přítomni slavnostnímu svěcení stavby, na níž se jistě podíleli. - Kostnice, neboli ossaria, měly na hřbitovech pevné místo. Od středověku byly budovány v době vysoké úmrtnosti obyvatel. Příčinou mohly být války a časté epidemie. Svitavská kostnice nebyla výjimkou; stavěla se v době třicetileté války, tedy v období švédských nájezdů. Pod její podlahou by mohly být uloženy kosti z později exhumovaných (v 18. století) morových jam. Ty byly rušeny z důvodu malé rozlohy hřbitova, a to před rokem 1849, kdy se hřbitov rozrostl o dnešní centrální část. – Část hřbitova za branou v sousedství kostnice byla vyhrazena lidem evangelické víry. Začalo se sem pohřbívat koncem 19. století, ale dochovala se pouze torza pomníků. Po 2. světové válce bylo místo opuštěno a postupně zaniklo pod skládkou suti a náletovými dřevinami. – V roce 2015 byla tato část upravena a vztyčen nový pomník šesti pruským vojákům z války roku 1866, kteří ve městě zemřeli. - Pozemek s kostnicí patří církvi.