← klášter Kongregace Těšitelek Božského Srdce Ježíšova (Moravská Ostrava) kostel sv. Václava (Moravská Ostrava) →
18381 klášterní kaple

713520, 714828
1945–1989
1936 - 1937
blízko Hornopolní ulice

Kaple měla původně valbovou střechu, ta byla později nahrazena rovnou střechou. - Klášter sester Kongregace Těšitelek Božského Srdce Ježíšova v Rajhradě u Brna byl postaven v roce 1932. V letech 1936 - 1937 došlo k přístavbě kaple podle projektu Oldřicha Vincoura. V letech 1946 - 1947 došlo k opravě válečných škod. V letech 1965 - 1966 došlo k adaptaci kláštera s kaplí pro účely expozitury Stálé výstavy učebních pomůcek pro potřeby školství v Severomoravském kraji, kterou si zde zřídil podnik Učební pomůcky Praha, n. p. - Kaple byla později zbořena při rozšiřování Městské nemocnice na Fifejdách. - Kaple stála na trojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 2379/10) patří Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových), druhý (pozemková parcela č. 2510/1) patří městu Ostrava a třetí (pozemková parcela č. 2362/3) patří firmě Varenská 1, s.r.o. z Prahy.

Zdroj: L.Rybenský, PhDr. Martin Juřica