← kaplička sv. Josefa (Zábřeh nad Odrou) kaplička (Zadní Alojzov) →

vypálena 7.6.1939, zbořena červenec - září 1939
v Ruské ulici

Pozemek na zřízení synagogy zakoupil v roce 1891 Leopold Rufeisen, pozemek v roce 1894 přešel do vlastnictví židovského náboženského spolku. Již v létě roku 1891 nechal postavit židovský obchodník Emanuel Presser na zakoupeném pozemku u okresní silnice směřující do Vítkovic skromný dům. Návrh objektu zhotovil stavitel Emil Hauke z Klimkovic. - Jednalo se o nízký přízemní objekt s valbovou střechou, který stál na trojúhelníkové parcele. Architektonicky prosté uliční průčelí se skládalo ze sedmi okenních os. Vnější výzdoba postrádala jakékoli prvky výzdoby či židovskou symboliku, takže dům připomínal spíše hostinec nebo noclehárnu. Vlastní modlitebna se nacházela ve větším sále, v menším pak byla umístěna třída pro vyučování. Stavba se stala filiální modlitebnou židovské náboženské obce v Moravské Ostravě. Scházeli se zde k bohoslužbám především souvěrci ze Zábřehu, Vítkovic a Hrabůvky. V hlavní místnosti o ploše 180 m² bylo k dispozici 220 sedadel a okenními otvory byla místnost propojená s modlitebnou pro ženy. Školní místnost o velikosti 30 m² byla určena pro patnáct žáků. Do objektu se vstupovalo ze dvora společnou předsíní, z níž vedly dvoje dveře do modlitebny sálu. - V letech 1904 a 1910 byly k modlitebně přikoupeny okolní pozemky, na nichž byla zřízena prostorná zahrada. V roce 1907 byly k modlitebně přistavěny záchody a místnosti pro zabíjení drobné zvěře a drůbeže. Roku 1919 byl objekt rozšířen o další přístavek Františkem Šádkem. Architekt a stavitel J. Skorecki z Moravské Ostravy pak v roce 1927 provedl opravu fasády. - Zábřežská modlitebna byla druhým nejstarším modlitebním židovským místem na území dnešní Ostravy, neboť velké synagogy ve Vítkovicích či v Přívoze byly postaveny až na počátku 20. století. Na rozdíl od velkých synagog sloužila modlitebna v Zábřehu pouze k modlení. - Modlitebna v Zábřehu nad Odrou byla nacisty vypálena dne 7.6.1939 a požár ji téměř úplně zničil. Zkáza zde musela být důkladná, protože Stavební úřad v Moravské Ostravě nařídil po komisionálním obhlédnutí trosek (21.6.1939) Židovské náboženské obci v Moravské Ostravě 22.6.1939 ihned začít s bořením zbytků zdiva. Již 7.7.1939 úřad urgoval splnění tohoto příkazu pod hrozbami politické exekuce. Židovská náboženská obec najala k odstranění trosek modlitebny stavitele Maxe Riese a s pracemi se započalo koncem července 1939. Už 25.9.1939 byla budova zcela zlikvidována. Do konce října 1939 měla náboženská obec také zajistit ohrazení parcely vkusným plotem. Stavba oplocení se protáhla až do roku 1940 vlivem finančních potíží náboženské obce. - Pozemek, na němž synagoga stála, je v soukromém vlastnictví (Luděk Vašek z Ostravy).

Zdroj: Mgr. Petr Lexa Přendík, Úřad městského obvodu Ostrava-Jih