kaple sv. Matouše (Hradčany) →
18515 bývalá menší kaple Panny Marie Pomocné

(dřevěná), 1735
u Písecké brány, č.p. 202

středně velká, s věží

Původní hradčanská kaple Panny Marie Pomocné stávala na Pohořelci a na místo u Písecké brány byla přenesena na rozkaz hraběte Ogilviho. Nejdříve to byla dřevěná kaple, která byla roku 1735 nahrazena zděnou, postavenou pravděpodobně podle plánů Kiliána Ignáce Dientzenhofera. V roce 1756 koupila zdejší pozemky Svatovítská kapitula a v letech 1757 - 1761 nechala vedle tehdejší kaple přistavět novou větší kapli pod plánů Ignáce Palliardiho. Po posvěcení nové kaple byla starší kaple odsvěcena a nějakou dobu využívána jako skladiště, později byla zbavena věže a přestavěna na obytný dům, který byl později v rámci stavebních úprav také rozšířen. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Ing. Vratislav Veselý, MBA).