← bývalý kostel Přenesení sv. Václava (Malá Strana) kaple sv. Eliáše (Malá Strana) →
18516 kaple Panny Marie Einsiedelnské

Torzální (známka 500) zděné velké kaple

na Hradčanském náměstí

Dnes z kaple zůstalo pouze torzo na hradní rampě na Hradčanském náměstí. Kapli nechala postavit v roce 1672 na vlastní náklady Ludmila Benigna hraběnka Šternberková pro potřeby malostranského kláštera theatinů. Kaple byla opuštěna se zrušením řádu v roce 1783. - Jednolodní kaple byla poměrně jednoduchá obdélníková stavba se zúženým presbytářem a malou věžičkou. Svou podobou vycházela z předlohy kaple ve švýcarském Einsiedelnu. Jedinou dochovanou původní částí kaple je trojpodlažní základová podnož a některé menší části stavby a také sloup se sochou Panny Marie s Ukřižovaným (pieta) před vstupem do kavárny v blízkosti sochy svatého Václava z počátku 20. století stojící na barokním podstavci. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Miroslav Duda z Prahy).