kostel sv. Michala (Litoměřice) →
18543 kostel Panny Marie

konec 12. století
nedaleko místa současného kostela Zvěstování Panny Marie

Jednalo se o nevelkou jednolodní stavbu na obdélném půdoryse, který měl východní půlkruhovou apsidu. Na hřebeni sedlové střechy byla umístěna (patrně dřevěná) zvonice. - Původní románský kostel byl součástí velmožského dvorce blahoslaveného Hroznaty Tepelského. První výslovná zmínka o kostele pochází z roku 1257. V dobách utrakvismu byl kostelík ve správě města, které při něm v roce 1549 zřídilo latinskou školu. V roce 1629 přišli do města jezuité a starý kostel se školou jim sloužil jako prozatímní působiště. Jezuité mohli začít s úpravami objektů až po skončení třicetileté války. Po získání potřebných prostředků byl roku 1650 kostel rozšířen. Pravděpodobně byla vybourána západní stěna kostela a loď prodloužena k západu. V roce 1731 byla dokončena stavba nového dvouvěžového chrámu Zvěstování Panny Marie na připravené parcele na východní straně jezuitské ulice, takže starý kostel již nebyl potřebný. Roku 1759 byl starý kostel odstraněn.