← kaplička sv. Kříže (Zásmuky) kaplička (Zátes) →
18554 kaplička sv. Alžběty

Z od vsi, v poli nedaleko cesty "Pod Zapadlým"

Má kamennou střechu. Zdivo místy potřebuje opravit nátěr. Zavřená, zařízená. - Kaplička stála dříve na okraji nevelkého lesa, při jeho severovýchodní hranici. Les byl ale (někdy v 70. letech 20. století) zrušen. - Původní kaplička měla sedlovou střechu pokrytou taškami. Dále měla mělčí výklenky a ve výklencích byly na plechu malované obrázky. Ve výklenku na zadní straně kapličky byl umístěn obrázek sv. Barbory s nápisem "sv. Barboro, oroduj za nás". V hlavním výklenku byla umístěna reliéfní kolorovaná dřevořezba znázorňující setkání Panny Marie a sv. Alžběty. Obě světice byly z profilu, čelem k sobě, jak se zdraví podáním ruky. Ve spojených rukou, které vystupovaly z plochy řezby, vznikla škvíra, do které děti zasouvaly polní kvítí. Nejpozději začátkem 2. světové války někdo tento reliéf ukradl. Místní farář proto daroval do kapličky obraz Panny Marie Zašovské. Zedník pan Václavík při omítání kapličky obraz do výklenku zazdil, ale i tento obraz někdo záhy ukradl. Později jako náhradní řešení byla do kapličky pověšena plastika Kalvárie, ale ani ta tam dlouho nevydržela. - Pozemek s kapličkou je v soukromém vlastnictví (Libor Hyjánek z Rožnova pod Radhoštěm); opravu kapličky provedli v roce 2013 brigádníci z farního společenství dětí a mládeže Zašová.