← kaple sv. Šebestiána (Mohelnice) kaple Panny Marie (Mohelnice) →
18746 kaplička zvaná Švédský sloupek"

Zaniklé (známka 600) zděné kapličky

70. léta 20. století
J od města

Stála mezi dnešními garážemi ČSAD a silnicí na Horní Krčmy. Byla zřejmě zbourána při výstavbě severního obchvatu Mohelnice v 70. letech 20. století. - Kapličku popisuje v kronice města Mohelnice kronikář Eduard Teichmann. - Byla postavena na památku obléhání města Švédy v čele s generálem Torstensonem v roce 1643. Proto bývá někdy nazývána „Švédský sloupek“. - Na severní straně kapličky byl nápis „ Anno 1694, den 4 augusty, Hat lassen GOT den allmechtigen zur ehr diese Kapele aufrichten der Herr Wentzel Rott“ („ roku 1694 4. srpna dal tuto kapli ke cti Boha Všemohoucího postavit Wentzel Rot“). Na jižní straně byla jména Ježíš, Maria, Josef, na západní straně byl vytesán obraz Ukřižovaného Spasitele. - Kaplička je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1834. - Pozemek, na němž kaplička stála, patří městu Mohelnice.

Zdroj: Helmut Bartoš, Mohelnice