18756 starý židovský hřbitov

Torzální (známka 0) ostatní

za severním koncem Bolevecké ulice

Starý židovský hřbitov v Plzni je druhým nejstarším hřbitovem v Plzni. Poslední pohřeb zde proběhl v roce 1898. V témže roce byl otevřen nový židovský hřbitov ve východní části města. Jak hřbitov postupně pustl, z původních několika stovek stél zbylo jen devět. V 80. letech 20. století byly strženy ohradní zdi i dům hrobníka a většina náhrobků byla nahrnuta do rokle; zbylo jen několik nejcennějších. V areálu byla umístěna pamětní deska, jež však už nese stopy vandalismu stejně jako dochované náhrobní kameny. Na podzim roku 2011 byl areál oplocen a v jihozápadním rohu opatřen vstupní brankou. Rovněž zde byl instalován pomník rodiny Fürthových. - Pozemek se hřbitovem patří Židovské obci Plzeň.