← kostel sv. Linharta (Dolní Vltavice) klášterní kostel sv. Alžběty (Doupov) →
18795 husitský kostel

československá husitská
těžba
v Komenského ulici, blízko někdejší školy

Církev Československá husitská, která v Karviné - Dolech neměla vlastní svatostánek, si smlouvou ze dne 1.9.1949 pronajala na 20 let od firmy Ostravsko-karvinské doly dům v Komenského ulici č 9, v němž si po adaptaci zřídila bohoslužebnou místnost. Poté, co se z domu odstěhovala česká mateřská škola, se kterou církev dům sdílela, požádala církev dne 23.2.1953 firmu Ostravsko-karvinské doly o výměnu tohoto domu za obytný dům se třemi byty, který církvi patřil. Firma ale dne 13.3.1953 navrhovanou směnu odmítla se zdůvodněním, že oba domy jsou poddolované a je možné, že budou muset být během několika let vyklizeny. Jelikož o dům v Komenského ulici začala projevovat zájem polská mateřská škola a také Evangelická církev augsburského vyznání, vložila se do věci Ústřední rada Církve československé husitské v Praze a dne 29.7.1953 požádala o souhlas se směnou ministerstvo paliv a energetiky ČSR, kterému nabídla i případný doplatek. Ministerstvo dne 5.11.1953 vyjádřilo se směnou souhlas, takže brzy poté se modlitebna stala majetkem církve. Kolem roku 1963 ale musela církev kvůli poklesům terénu způsobeným poddolováním budovu kostela vyklidit a ten byl spolu s téměř celou čtvrtí Doly zbořen. - Pozemek, na němž kostel stál, patří Církvi československé husitské.